NaslovnicaLogo

 

Najčešća pitanja

 

1. Čime  se točno mogu hraniti Gouldove amadine i Trščane astrilde?

Osnovna hrana za Gouldove amadine i Trščane astrilde je kupovna mješavina sjemenja za EGZOTE. Osobno hranim ptice sa uzgojnom sjemenskom mješavinom jer je ista bogatija i kvalitetnija od obične, pa ako Vaša ptičica ima dovoljno prostora za letenje i aktivnosti ne morate se brinuti da će se udebljati i razboljeti.  Također, moramo barem jednom mjesečno ptici ponuditi i dodatak jestivog joda (u tekućem ili sjemenskom obliku). Ptičicama obavezno povremeno davati bar u klasju, obavezno mekanu hranu s dodatkom vitamina i minerala (minimalno jednom do dvaput tjedno). Vrlo je bitno mijenjati vodu u pojilicama svaki dan i omogućiti pticama svakodnevno kupanje u posudi-kupaonici. Jednom tjedno im u vodu za piće dodati mješavinu vitamina i aminokiselina. Voće i povrće izbjegavam. Vrlo je bitno naglasiti da ptice u svojim kavezima moraju imati sipinu kost i pijesak kao podlogu u kavezu.

 

2. Što moram učiniti da bih dobio mlade Gouldove amadine i Trščane astrilde?

Uzgoj Gouldovih amadina i Trščanih astrildi nije lagan (ptice su dosta osjetljive). Preduvjet da uopće dođe do parenja je da ptice budu zdrave i u vrlo dobroj kondiciji. Kod svojih ptica sezonu parenja počinjem odvajanjem izabranih parova iz volijere (ptičarnika) u kaveze za parenje. U kavezu u koji odvajamo mužjaka i ženku stavljamo gnijezdo - kućicu (dimenzija npr. 12x12x12 cm) s otvorom promjera oko 5 cm. Sa gornje strane kućica ima poklopac koji mi omogućava uvid u situaciju u gnijezdu. U kućicu stavljam kokosova vlakna uz malo kupljenih sintetičkih vlakana. Dio materijala stavim i u kavez da bih omogućio pticama da same urede i preprave gnijezdo. Naravno, u vrijeme sezone parenja pticama je potrebno pojačati prehranu vitaminima i mineralima (posebice E vitamin i kalcij). I eto, ukoliko imamo sreće i ukoliko nam se ptice osjećaju izvrsno i u punoj kondiciji, ubrzo će početi ulaziti u gnijezdo, pariti se i nakon par dana u gnijezdu ćemo primijetiti prvo jaje. Ženka nese ukupno 4-6 jaja, u pravilu svaki dan jedno jaje. Prva tri dana nakon što snese jaje ženkica će se pridružiti mužjaku u kavezu, no 4.-5. dan ptice će početi naizmjenično sjediti na jajima (ženka ipak većinom). Nakon 14-18 dana doći će do izlijeganja ptića. Tada pticama ponudimo uz sjemensku hranu i mekanu jajčanu hranu kako bi mogle prehraniti ptiće.

 

3. Kada odvojiti mlade ptiće?

Kod malih ptića postoje dva kritična razdoblja i to prvih 3-5 dana kada slabiji ptići u gnijezdu jednostavno ugibaju (prirodna selekcija) i drugo razdoblje - vrijeme odvajanja ptića od roditelja (samostalno hranjenje). Uzgajivači koji se koriste zamjenskim roditeljima za mlade Gouldove Amadine ili Trščane astrilde (Japanski galebići ili Australske zebe) susreću se s velikim problemom, jer iste ptice kraće hrane svoju mladunčad (npr. sa oko 28 dana mlade Australske zebe su potpuno samostalne). Mlade Gouldove amadine realno postaju samostalne oko 35 - 40 dana od izlijeganja. Imao sam iskustava da se najranije od roditelja mogu odvojiti s navršenih 32 - 33 dana života (ponavljam, najranije). Zamjenski roditelji (Japanski galebići ili Australske zebe) vrlo često poslije četiri tjedna počinju ponovno raditi gnijezdo, pa već ženke i nesu nova jaja u gnijezdo. Tada se može dogoditi da počnu čupati perje s mladih ptica, tući ih, tjerati i odbijati ih hraniti. Genetski slabiji primjerci mladih Gouldovih amadina ili Trščanih astrilda tada mogu uginuti.

 

4. Zašto mi ptica odjednom jako gubi  perje?

Jednom godišnje normalno je da se ptica mitari, dakle obnavlja perje. U vrijeme mitarenja potrebno je pojačano hraniti pticu vitaminima i mineralima koji su predviđeni za davanje u doba mitarenja ptice. Ptica je u tom periodu malo bezvoljnija i mirnija. Stupanj mitarenja može također biti različit (kod nekih primjeraka primjetit ćete samo bijele izdanke perja na glavi, dok će drugi vidljivo gubiti perje i to najviše po glavi i vratu. Znači jednom godišnje to je normalna pojava i u tom razdoblju treba posvetiti dodatnu brigu ptici, jer je to za nju jedno neugodno razdoblje u kojem je vrlo osjetljiva. U istom razdoblju treba paziti i na konstantnu temperaturu, jer nagle i velike promjene temperature mogu u tom razdoblju ozbiljno naškoditi ptici. Kod promjene sredine, naglih promjena temperature, usljed šoka i sličnog može se dogoditi da nam ptica mitari i više puta godišnje. Isto tako može se dogoditi da se ptica ne izmitari do kraja (posebno mladi primjerci koji mijenjaju perje po čitavom tijelu - mijenjaju jednoličnu zelenu u boje odraslih ptica), no tada moramo pričekati drugu sezonu mitarenja i stvar će se najvjerojatnije završiti do kraja. Kod slabijih i iscrpljenijih Gouldovih amadina česta je pojava da ptica na glavi izgubi sve perje (oćelavi). Takvu pticu pojačano hraniti dodacima vitamina i minerala i posebno pojačati dozu jestivog joda (u literaturi kao glavni razlog te pojave navode nedostatak joda u ishrani ptice).

 

young

 

5. Zašto se kod uzgoja ovih ptica često spominju Japanski galebići?

Mnogi uzgajivači kao zamjenske roditelje malim Gouldovim amadinama i Trščanim astrildama koriste Japanske galebiće - ptice društvene, vrlo mirne, s vrlo jakim roditeljskim nagonom. Tada je potrebno uskladiti vrijeme parenja odnosno nošenja jaja i kod para Gouldovih amadina ili Trščanih astrildi te kod para Japanskih galebića. Nakon što Japanski galebići nasjednu na jaja, obavimo “zamjenu” jaja (jaja Japanskih galebića izvadimo, a stavimo jaja Gouldovih amadina ili Trščanih astrildi) i čekamo da se male amadine (astrilde) izlegnu. Galebići ih smatraju svojom djecom i brinu se za njih s puno ljubavi i pažnje. No, tu se javlja prije spomenuti problem što se mladi galebići prije osamostaljuju nego mlade amadine (astrilde) -  (pročitati odgovor na treće pitanje), što može dovesti do uginuća gouldica (astrildica) kad već izađu iz gnijezda. Inače, između mladih Gouldovih amadina (Trščanih astrildi) koje su othranili pravi roditelji i amadina (astrildi) koje su othranili Japanski galebići ili Australske zebe, po mojem mišljenju nema nikakve razlike (npr u roditeljskom nagonu).

 

galebici

 

6. Zašto se mojoj ptičici čuje “škripanje” u plućima?

Prije svega bolesnu pticu uvijek odvesti VETERINARU. I tada uz pomoć veterinara, literature i iskustva početi liječiti bolesnu pticu. Kada primijetimo simptome kao što su nakostriješenost, bezvoljnost, kihanje, dahtanje, suzenje očiju, iscjetke iz nosnih šupljina ili kljuna, gljivice ili krastice po nogama i sl., odmah je potrebno “bolesnu” pticu odvojiti od drugih i staviti je u manji kavez - karantenu. Nikako nemojte pticu liječiti sami već se obavezno posavjetujte sa veterinarom. Ako ptici “škripi” u plućima, ako kiše odnosno kašlje, nakostriješena je i slabije volje vrlo je velika mogućnost da boluje od GRINJA ZRAČNIH VREĆICA (parazita koji napadaju dišne puteve ptica i na taj način im uzrokuju velike poteškoće u disanju). Gouldove amadine posebno su osjetljive na napade te vrste parazita i možemo slobodno reći da je to bolest koja nosi vrlo visoku smrtnost ptica ako se  na vrijeme (čak i preventivno) ne djeluje. Vrlo je bitno odmah reagirati kada uočite da se ptičica čudno ponaša (da je bolesna) jer se tako mali organizam doslovno ugasi u roku od 1-2 dana. Odmah kontaktirajte veterinare koji imaju iskustva s pticama i oni će Vam pomoći u izboru i načinu liječenja. Također možete i kontaktirati nas, a mi ćemo Vam pomoći savjetom iz našeg bogatog iskustva.
No zaključimo: „Vrlo  je bitan čimbenik zdravlja vaših ptica higijena (redovito čišćenje kaveza, prečkica, hranilica, pojilica, gnijezda)“.

     

7. Koja temperatura zraka i postotak vlage odgovaraju Gouldovim amadinama i Trščanim astrildama?

Amadine i astrilde dobro podnose temperature od 5°C do 40°C, no to ne znači da je taj temperaturni raspon idealan za njihov udoban i kvalitetan život. Po našim saznanjima idealna je temperatura za život amadina i astrildi od 21 do 25°C uz vlažnost zraka od 55 do 65 %. U vrijeme parenja i izlijeganja idealno je održavati temperaturu od 25°C uz vlažnost zraka 70%

 

8. Uzgajivački prsten za Gouldove amadine i Trščane astrilde?

Prsten (uzgajivački) za Gouldove amadine i Trščane astrilde ima promjer 2,5 mm. Na nogu ptića se stavlja između 5-7 dana starosti ptića - noga ptića je dovoljno malena da navučemo prsten. Ukoliko zakasnimo (noga ptića preraste promjer 2,5 mm) prsten više ne možemo navući na nogu ptića, a da ga ne povrijedimo (može doći do loma noge, prstiju i drugih ozljeda). Prsten se ne smije rezati i naknadno stavljati na nogu ptice. Prstenujemo ptiće iz više razloga: Po prstenu možemo uvijek znati koliko je ptica stara, nadalje na prstenu piše iz koje je uzgajivač države, iz kojeg je ornitološkog društva, matični broj uzgajivača i koji je redni broj prstena. Također prsteni na pticama koje su ugrožene u divljini dokazuju da se radi o uzgoju uzgajivača te da ista ptica nije ulovljena u divljini što je zabranjeno i kažnjivo. Vrlo je bitno:

Kod kupnje svoje ptice tražite da ista bude označena uzgajivačkim prstenom, jer samo tako ćete saznati koliko je ptica uistinu stara, kojeg je porijekla i gdje je uzgojena. Na isti način ćete se zaštititi od sumnjivih preprodavača i ptica za koje je nemoguće utvrditi tko ih je uzgojio, koliko su stare i sl.

 

ring1ring2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

AMADINA d.o.o. za trgovinu i usluge

Ulica grada Gualdo Tadino 22, 10000 Zagreb

Telefon/Fax: +3851 779 4529
Mobitel: +38595 9074 520